De Compagnie de wereld van koffie en thee

Kopi Luwak Indonesië

100 gram Gefermenteerd in de maag van de Chivetkat

Kopi Luwak Indonesië
29.95 *Prijzen zijn inclusief btw
ArtikelcodeLuwak
0 ster(ren) met 0 review(s) Schrijf een review
Kopi Luwak
is de duurste en meest zeldzame koffiesoort ter wereld. Hij wordt gebrand van de bonen die de luwaks niet verteerd hebben en samen met hun uitwerpselen weer in de vrije natuur deponeren. Onsmakelijk vindt u? Nochtans is men in Noord-Amerika en Europa bereid om voor dit delicate goedje 500 euro de kilo neer te tellen.
Letterlijk vertaald betekent kopi luwak 'civetkoffie'. De naam verwijst naar de luwak, een katachtig nachtdier dat tot de civetachtigen behoort en in Zuidoost
Azië voorkomt. Het beestje doet zich tegoed aan het vruchtvlees van de koffiebes, maar verteert de bonen maar gedeeltelijk en scheidt daarom de kern terug af. Net zoals bijvoorbeeld olifanten de noten van palmen terug uitwerpen. Op enkele Indonesische eilanden worden die keutels echter bijeengeveegd en afgespoeld, zodat enkel de bleke, kleine koffieboontjes overblijven. Het zijn deze bonen die uiteindelijk een zoete, lichtjes cacaoachtige en bijgevolg exclusieve koffie moeten opleveren.

Slurpen mag
Zijn specifieke smaak dankt deze koffie, althans zo beweren het sommige experts, aan het feit dat zuren, maagsappen en enzymen even hebben kunnen inwerken op de bonen. Zo immers ontstaan aminozuren die, met de hitte van het koffiebranden, de verschillende componenten sterker op elkaar doen inwerken. De geur die intussen uit de brander opstijgt, wordt omschreven als 'mooi, met veel body en een perfecte balans tussen zoet en fris', Rest dan nog deze bijzondere bonen met zorg te malen, te zetten en te drinken. Of beter te slurpen, want net als bij whisky trek je zo lucht in je mond waardoor de smaak beter vrijkomt.
Bedreigde koffiesoort
Al deze uitzonderlijke kenmerken ten spijt, zijn er nog maar weinig Indonesiërs die kopi luwak oogsten. Op Java, Sumatra en Sulawesi wordt jaarlijks nog 230 kilogram geproduceerd, maar na het uitbreken van het sars-virus zijn de civetkatten met duizenden tegelijk afgeslacht. Bovendien hebben sommige Westerse landen de import van deze koffie gebannen uit (onterechte) vrees voor besmetting. De soms onstabiele situatie in Indonesië dat de boon alsmaar zeldzamer wordt. Jammer voor de Javajunkies, John Cleese en Jack Nicholson die liefhebbers zijn van de civetkoffie.
De Compagnie brandt de koffie in kleine hoeveelheden zodat deze steeds versgebrand voorradig is.

De Compagnie Breda


Reviews

Aantal reviews: 0
Gemiddelde beoordeling: sterren Schrijf een review
Er zijn geen reviews beschikbaar in de huidige taal